5 parasta tapaa tehdä kodistasi vanhusystävällinen

Kansallisen tilastotoimiston mukaan keskimääräinen elinajanodote Yhdistyneessä kuningaskunnassa “on noussut kahdella ja puolella vuodella vuosikymmenessä miesten vuosista 1980-1982 Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja kahdella vuodella vuosikymmenessä naisilla”. Tuoreimmat luvut osoittavat, että vuosina 2010–2012 Yhdistyneessä kuningaskunnassa 85-vuotiaalla miehellä oli jäljellä keskimäärin 5,8 vuotta ja naisella 6,8 vuotta. Kun useampi meistä elää pidempään, odotamme voivamme jatkaa asumista omassa kodissamme itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Tämän rinnalla kulkee odotus, että kodissamme voi asua iäkkäitä sukulaisia. Tässä viisi tapaa tehdä kodistasi turvallisempi paikka iäkkäille sukulaisille tai itsellesi vanhuksella.

1. Irrota ovenkahvat

Ikääntyessämme monet meistä menettävät tarttumisvoiman käsistään ja valitettavasti joillekin meistä kehittyy niveltulehdus. Perinteiset pyöreät ovenkahvat voivat olla uskomattoman vaikeita joillekin vanhuksille tarttua ja kiertää. CBC Newsin mukaan Vancouverista on tullut ensimmäinen Kanadan kaupunki, joka on kieltänyt ovenkahvat kaikissa uusissa kodeissa esteettömyyden parantamiseksi. Yksi huolenaihe Kanadassa on se, että villieläimet, kuten karhut, voivat oppia käyttämään ovenkahvaa. Koska meillä ei ole tätä huolta Isossa-Britanniassa, ovenkahvojen luopuminen on hyvä tapa tehdä kodistasi ystävällisempi vanhuksille.

2. Asenna tartuntakiskot kylpyhuoneeseesi

Kylpyhuoneet ovat ensisijainen tapaturma-alue, erityisesti vanhuksille. Hyvin iäkkäille ihmisille hukkumisvaara on todellinen mahdollisuus. Tartuntakaiteiden asentaminen kylpyhuoneesi ympärille tekee tästä huoneesta helpommin saatavilla liikuntarajoitteisille.

3. Poista matot

Mikäli mahdollista, harkitse kaikkien mattojen poistamista kotoa. Nämä lisäävät iäkkäiden ihmisten kompastumisen ja kaatumisen mahdollisuuksia. Tämä strategia on järkevä eikä maksa sinulle mitään.

4. Osta lämmitetyt askelmatot

Talvi on erityisen petollista aikaa vanhuksille, varsinkin kun ulkoportaat ja polut jäätyvät. Yksi parhaista tavoista vähentää onnettomuuksia on ostaa sähkölämmitteiset askelmatot. Ainakin yksi matto etuoven askelmaa varten on järkevää, mutta voit ostaa useita mattoja ja yhdistää ne. Ne estävät jään muodostumisen ja tekevät kodistasi helpommin saavutettavissa.

5. Osta portaikkohissi

Porrashissi on mekaaninen laite ihmisten nostamiseen portaista ylös ja alas. Porrashissin ostaminen on loistava tapa tehdä kodistasi helpommin saavutettavissa vanhuksille. Jos portaat ovat riittävän leveät, portaiden askelmiin voidaan asentaa kisko. Porrashissi on vakava investointi, joten sinun on valittava huolellisesti. Ilmaista, puolueetonta neuvontaa on saatavilla Age UK:lta, hyväntekeväisyysjärjestön Help The Agedin uudesta nimestä. Voit soittaa heille numeroon 0800 566 8435 saadaksesi neuvoja siitä, mikä porrashissi voisi olla sinulle sopiva.

Johtopäätös

Tässä artikkelissa luetellut viisi lähestymistapaa ovat tärkeimpiä tapoja, joilla ihmiset valmistavat kotinsa vanhuutta varten. Oletko kokeillut jotain ideaa kotonasi? Kerro meille alla olevissa kommenteissa kuinka kävi!